O escapadă în Defileul Dunării și Cheile Nerei

Vacanța de vară ne îndeamnă să căutăm și respectiv să și identificăm locuri inedite de vizitat, unele dintre acestea chiar foarte aproape de noi. Voi descrie in continuare o mini-vacanta rapidă de 3 zile la Cazanele Dunării și Cheile Nerei (de ce nu o idee pentru vacanta de Rusalii din orice an, așa cum a fost pentru gașca noastră de trei fete cucuiete varianta de Rusalii 2015). Cu siguranță voi reveni cu alte impresii despre această expediție frumoasă, însă deocamdată încerc să schițez un plan de acțiune cu câteva repere practice.

In prima zi, am plecat din București destul de devreme cu destinația Orșova – aici, în funcție de timpul disponibil se poate vizita mănăstirea Sfănta Ana (noi am omis-o de data asta), apoi o excursie cu bărcuța prin Cazanele Dunării cu unul dintre localnicii specializați în astfel de excursii – dureaza maxim 2 ore și costă aproximativ 30 lei/persoană, dar poate fi și negociat în funcție de mărimea grupului (il recomand pe Țerescu Flavian, tel. 0758613877) , excursia începe cu statuia lui Decebal pe stânca și ajunge pâna la Grota Veteranilor (sfat prietenesc: înainte de a sări in barcă, întrebați exact traseul – uneori anumite obiective nu se vizitează), iar dacă nivelul Dunării o permite, veți putea intra și la Peștera Ponicova (intrarea spectaculoasa in interiorul peșterii e o experiență de neuitat). După turul cu barca, mai puteti vizita Mănăstirea Mraconia si apoi, continuând drumul pe clisura Dunării spre Moldova Nouă veți vedea din mașină turnurile răsărite din apa ale cetății Tricule.

Celor temerari le recomand  drumeția spre vârful Ciucarul Mare (traseul pleacă din Dubova – e un indicator după ce treceți de primărie), care durează aproximativ 1 ora si jumătate (maxim 2 ore cu pauze) si care nu necesita o pregatire fizica specială, dar iți oferă cea mai frumoasă priveliște asupra Dunării și a Cazanelor Mari și Mici, este o imagine care iți taie pur și simplu respirația, de nu mai vrei sa pleci de acolo plus bineînțeles o sesiune foto pentru a surprinde acele locuri frumoase. Dupa acest intermezzo muntenesc, continuați drumul prin Defileul Dunării (contrar unor informații stipulate pe net, e un drum bun cu doar câteva porțiuni denivelate) până în Sasca Montană sau Sasca Romană (acestea fiind foarte apropiate una de cealaltă), ambele locuri potrivite pentru cazare, dar cel mai bine e să rezervați din timp pentru că sunt puține pensiuni și locurile libere se epuizează repede (aventurile noastre in alt episod). Dacă totuși nu ati găsit cazare în Sasca Montană/Romană, e ok să stați in Oravița (recomand pensiunea Șapte Brazi – condiții excelente și prețuri decente) la 20km de Cheile Nerei, fiind foarte convenabil pentru excursiile din zonă.

A doua zi mergeți până la intrarea în Parcul Național Cheile Nerei (intrarea 5 lei), iar de aici sunt două trasee frumoase pe care le faceți fără probleme într-o singură zi (m-am inspirat de aici). În dreapta vizitați La Tunele (sunt 7 în total, dar în cazul în care nu aveți prea mult timp, e ok dacă le vedeti pe primele 5), un traseu ușor, cu treceri spectaculoase prin tunelele romane săpate în stânca, dureaza 1 ora dus-intors. În stanga e traseul spre superbul lac Ochiul Beiului de un albastru ireal – până la Păstrăvărie se poate merge cu mașina pe un drum forestier (dar dacă aveți timp și condiție fizică minimă e cel mai frumos să faceți drumul pe jos), iar de acolo până la Lacul Ochiul Beiului se poate ajunge doar pe jos (1 ora) plus alte 45 minute ascensiune spre cascada Beușnița.

Pentru al doilea traseu, lăsați mașina la intrarea în Parcul Cheile Nerei și o luați pe jos pe malul Nerei pe traseul care duce la Lacul Dracului, dar pentru că noi nu aveam o zi întreagă la dispoziție, am făcut doar o parte din traseu cu o durată de 6-7 ore dus-intors – mai intâi am mers prin pădure, apoi pe marginea raului Nera cu traversări inedite prin chei, inclusiv o traversare prin apa rece si rapida pentru continuarea drumului. Un traseu cu multe locuri superbe de savurat în plină armonie cu natura, iar dacă aveți și ceva merinde cu voi, e un loc potrivit pentru un picnic pe malul Nerei.

In ziua a treia, parcurgeți drumul din Oravița spre cascada Bigar (1 oră), una dintre cele mai frumoase cascade din lume – dacă o prindeți imediat după ploaie priveliștea este spectaculoasă, iar de la Bigar mergeți spre Morile cu Apa de la Rudaria (Eftimie Murgu), un muzeu în aer liber cu mori funcționale, pentru că macinatul grăunțelor este o datină pe care azi rudărenii o păstrează ca pe o adevarată comoară.

După ce ați bifat toate aceste obiective, vă puteți continua drumul spre casă cu bateriile încărcate, cu plămânii aerisiți și cu mintea plină de priveliști frumoase pe care ni le ofera cu prisosință țara noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s